Foto: Redd Barna
Rune Stormark fra Redd Barna redder verden på Jærmuseet.

På Jærmuseet i Hå kommune finnes det et spill hvor barn og unge virkelig får kjenne på kroppen hvordan det er å leve i områder hvor krig og sult er en del av hverdagen. Redd Barna har vært med på en liten testrunde.

I spillet, som har fått navnet ”Ei verd på spel”, gjelder det å bekjempe epidemier, sørge for rent vann til de som trenger det, og redde spedbarn fra livstruende sykdommer.

Redd Barna er en av organisasjonene som samarbeider med Jærmuseet om det spennende prosjektet. Under åpningen av ”Ei verd på spel” fikk både skolebarn, journalister og ansatte i ulike organisasjoner prøve seg på spillet som ligger i kjelleren på det flotte Jærmuseet. Det er nesten som å komme inn i en slags karusell med farger og blinkende lys i alle fasonger. Deltakerne blir delt inn i lag, og en diger terning bestemmer gangen i spillet.

Er du uheldig, havner du i et u-land og må hente mat i en søppeldunk. Eller skolen din kan bli stengt på grunn av flom. Det kjennes kanskje urettferdig at en terning skal bestemme over liv og død på denne måten, men er det ikke slik verden er da? Urettferdig, uten at vi helt forstår hvorfor?

Rune Stormark fra Redd Barna redder verden på Jærmuseet.

Urettferdighet på Jæren

Vi hører ofte om fattigdom og krig i media. Noen av oss har opplevd det ved å besøke land langt borte. På Jæren kan barn og voksne nå få oppleve urettferdighet gjennom et spennende spill hvor man blir sugd med i konkurransen om å redde verden. Hvor fort klarer laget ditt å plante en regnskog? Klarer dere å hente en lege tidsnok når noen er syke? ”Ei verd på spel” handler om å oppleve at hverdagen er tøff for mange mennesker, men dersom vi står sammen kan vi gjøre en forskjell.

– Det er viktig å forstå at verden er urettferdig, og at vi kan gjøre den mer rettferdig gjennom aktiv handling, sa statssekretær Ingrid Fiskaa da hun foretok den offisielle åpningen av spillet mandag 20.september.

– Det er også viktig å snakke om urettferdigheten, slik at vi kan finne de beste måtene å jobbe på, tilføyde hun.

Et kinesisk ordtak sier at ”Det jeg hører, glemmer jeg. Det jeg ser, husker jeg. Det jeg gjør, forstår jeg”. Ved å besøke Jærmuseet og delta i ”Ei verd på spel” kan barn i Rogaland bedre forstå hvordan verden fungerer. Og finne ut av hvordan vi kan jobbe for å gjøre den bedre.