Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Sinna Mann kan foreløpig kjøpes via Norsk Filminstitutt.

Filmskaper Anita Killi i Trollfilm AS holdt på i nesten seks år med historien om lille Boj som har en voldelig far, før filmen hennes hadde premiere i fjor. På premieren kom Kong Harald, og Kongen ble tydelig rørt av den sterke historien. Sinna Mann ble lansert som en del av Redd Barnas kampanje "Vennligst forstyrr!", en kampanje som satte fokus på vold i nære relasjoner. Nå er filmen til salgs på DVD. Filmen er basert på boken ”Sinna Mann” av Gro Dahle og Svein Nyhus.

På mange språk

Det er Norsk Filminstitutt (NFI) som nå gir ut filmen på DVD. NFI takker blant annet Redd Barna, som var med på å gi støtte filmen helt fra begynnelsen, og som bruker filmen i sitt arbeid mot vold mot barn. Redd Barna ønsker å fortsette med å bruke filmen, og nå også internasjonalt, siden DVD-versjonen har både norsk og engelsk tale, og er tekstet på fransk, spansk, russisk, engelsk og tysk.

- Denne filmen er viktig også i andre land. Vi er veldig glade i og stolte av den vakre og vonde filmen Anita Killi har laget, og ser nå frem til å bruke den enda mer, både nasjonalt og internasjonalt, sier Marianne Borgen, leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Filmskaper Anita Killi har fått hele 26 internasjonale filmprisern for Sinna Mann.

Prisdryss over "Sinna Mann"

Filmen har blitt vist på filmfestivaler over hele verden, og har mottatt 26  internasjonale filmpriser, blant annet hovedprisen under Hiroshima International Animation Festival, beste animasjonsfilm under Chicago International Children’s Film Festival og hele tre priser i Annecy, som regnes som verdens største animasjonsfestival, hvorav den ene var Unicef-prisen. Fem ganger har filmen fått publikumsprisen. På grunn av de mange og viktige prisene, er "Sinna Mann" nå kvalifisert hele seks ganger for å kunne bli Oscar-nominert.

- Det er flott at filmen har blitt vist på så mange festivaler i ulike land. På den måten når jeg mange mennesker jeg ikke ville nådd ellers. Skulle den gå videre til Oscar, ville det gi en fantastisk oppmerksomhet for saken, sier Anita Killi.

Foto: Stillbilde fra filmen
Lille Boj blir redd når far slår. Filmen Sinna Man har nå kommet på DVD.

I undervisningen

Killi er også glad for at filmen nå har kommet på DVD. Det har vært en lang vei dit, og hun sier selv at Redd Barna har vært god til å følge henne opp hele veien.

- Det er et kvalitetsstempel å ha Redd Barna i ryggen. Jeg tok kontakt med Redd Barna helt i starten, fordi jeg så at tematikken i filmen passer godt med deres arbeid, sier Killi.

Filmen er foreløpig å få kjøpt hos NFI i Oslo. Den koster 129 kroner, og har 7 års aldersgrense. Målet er å få den ut i plate- og videobutikker etter hvert. Med filmen følger det et undervisningsopplegg.

- Vi anbefaler alle skoler å bruke denne filmen i undervisningen. Barn forstår den og blir opptatt av den. Sinna Mann kan få oss til å snakke om og forstå et vanskelig tema, nemlig hvordan det er for barn å leve med vold i hjemmet, og hva vi kan gjøre, sier Marianne Borgen.