Veien fra kaffeplantasjene i Nicaragua til prisutdelingen i Carnegie Hall i New York virker nesten usannsynlig. Men den er sann. Sammen med 10 andre jenter verden over fikk hun i slutten av forrige uke prisen «Glamour Women of the Year» for sin innsats i å overstige hindringene for å få en utdannelse.

«Jeg er begeistret over å få delta i feiringen av prisen. Deres dedikerte innsats for å få en utdanning er en inspirasjon til meg og mennesker over hele verden», skriver USAs førstedame, Michelle Obama, i et brev som begynner «Kjære Anielka».

 

Foto: Redd Barna
Anielka (15) fikk forrige uke pris for arbeidet for utdanning i Nicaragua.

Jobbet på kaffeplantasjen

Hindringer har det vært nok av for Anielka, som kommer fra San Francisco de Peñas Blancas, en liten by fire timers kjøring nord for hovedstaden i Nicaragua. Der bor hun sammen med sine to yngre søstre på 5 og 12 år. Allerede 14 år gammel begynte hun å jobbe sammen med foreldrene sine på kaffeplantasjene, som er hovedinntektskilden for et flertall av familiene i området.

Men i motsetning til svært mange andre jenter i område har Anielka fått gå på skole, ved siden av arbeidet. Ni år gammel, begynte hun i et program arrangert av Redd Barnas partner, der hun fikk lære å lese og skrive.

«De leste historier for meg, og jeg elsket det. Nå leser jeg for andre, blant annet for lillesøsteren min Gabriela, forteller Anielka til CNN.

Se innslaget her.

Foto: Redd Barna
Anielka bor i en liten by cirka fire timers kjøretur nord for hovedstaden Managua, Nicaragua.

Mer selvtillit for jenter

I dag er Anielka foregangsfigur i CESESMA (Center for Education in Health and Environment), som er Redd Barnas samarbeidspartner, som jobber med barn på landsbygda i Nicaragua. Her læres hun opp i å ta lederskap i nærmiljøet, og i å lede andre yngre barn i mer uformell opplæring.

 – Jeg elsker å lese for andre barn fordi de følger så nøye med og blir så begeistrede. Særlig liker jeg bøker som handler om steder som minner om der jeg bor, sier Anelka.

Hun forteller også om hvordan de lærer om barns rettigheter, deltar i jente-nettverk for å få bedre selvtillit og hvordan jobbe mot vold mot barn og barnearbeid. Deretter reiser de rundt på andre skoler å forteller om det.

– Jeg brukte å være veldig beskjeden før jeg begynte med prosjektet. Jeg følte meg oversett fordi ingen tok meg med på noe eller spurte om min mening. Nå vet jeg at jeg at jeg er verd noe, og at mine meninger betyr noe, sier Anielka.

15-åringens far Alejandro er også veldig blad for datterens mulighet til å gå på skole.

«Det viktigste er at jentene våre får mulighet til å lære. Helt siden de var små har vi støttet dem i skolegangen», forteller han.

Selv er ikke Anielka i tvil om hva hun vil bli når hun blir stor.

– Jeg vil bli sosialarbeider. Jeg liker å hjelpe folk, oppmuntre dem og støtte dem. Og jeg har sett hvilke endringer det kan få når barn selv får delta, sier hun.