Foto: Åsmund Gravem / Redd Barna
Johanne Fearnley (17) brukte sommerjobben i Redd Barna godt.

 

12. august er FNs internasjonale ungdomsdag. Årets tema er «ungdomsengasjement for global handling». 

– Ungdomsengasjement fungerer, sier Johanne Fearnley (17), som har brukt sommerjobben sin i Redd Barna på å rope varsko når barns rettigheter blir brutt.

Hun har laget filmer, skrevet saker og brukt sosiale medier i arbeidet sitt i sommer.

– Den første «dette-er-sykt-kult-opplevelsen» jeg hadde var da jeg fikk beskjed om at jeg kunne lage en video om hva som helst, sier hun.  

Det Johanne straks tenkte var at det var viktig å holde trykket på rasisme oppe. Temaet fikk mye oppmerksomhet i norsk presse etter George Floyd ble drept av amerikanske politimenn, men spaltene ble etter hvert fylt med annet stoff.

Her kan du se videoen Johanne laget for å skape fortsatt oppmerksomhet om hverdagsrasisme i Norge

Redd Barna vil flytte makt til unge

Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange skriver i en kronikk i anledning FNs ungdomsdag at barn og unge har rett til å bli hørt, og dette er avgjørende for Redd Barna.

«Dette er ikke viktig bare fordi dette gir verdi til vårt arbeid (det gjør det), eller fordi regjeringens politikk, lov og praksis forbedres av barn og unges samfunnsperspektiver (det gjør det), eller fordi barn er barns beste talspersoner (eksempel Greta! Malala!), men fordi Redd Barna mener dette er en menneskerett.»

Les hele kronikken til Birgitte Lange her

Til tross for sin unge alder har Johanne lang fartstid i arbeidet med å sikre barns rettigheter – både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Hun har sittet i elevrådet, vært representant for ungdomsrådet bydelen hun bor i, vært aktiv i Press – Redd Barna ungdom og ungdomsambassadør i Redd Barna. 

– Å jobbe for barns rettigheter har vært en del av identiteten min helt siden jeg fikk mitt første tillitsverv som 13-åring, sier hun. 

Får viktige gjennomslag 

Johanne understreker at det er viktig å engasjere seg og at det nytter å kjempe for en bedre verden. Men hun tror det finnes mange ungdommer som tenker at alt er håpløst. 

– Vi må nå ut med informasjon om at ungdomsengasjement fungerer, at vi kan få viktige gjennomslag og at det finnes mange måter å være med i en organisasjon på. Det er nødvendig for å få flere ungdommer til å bruke stemmen sin og engasjere seg.  

Johannes engasjement startet da hun forstod hvor stor ulikhet det finnes i Norge og at barn og unge i landet vårt ikke har de samme mulighetene. 

– Det finnes mye som politikerne kunne vedtatt for å minimere forskjellene, men som de allikevel ikke gjør. Det har jeg lyst til å være med å endre. Jeg vil at de skal ansvarliggjøres både for det de har vedtatt og ikke vedtatt.    

Kampanjen om lek og fritid, som handler om barns rett til lek og fritid og barrierer som finnes for deltakelse på fritidsarenaen er en av sakene hun har engasjert seg i.  

Les Johannes sak om sommerparadiset som inkluderer alle

Barn på flukt 

«Absurd», mener Johanne om regjeringens Moria-løsning.

Johanne brenner ekstra for situasjonen til barn på flukt. Over 70 millioner mennesker er på flukt fra krig og forfølgelse. Halvparten av dem er barn. 

– Da jeg ble med i Press så handlet en av de første kampanjene jeg var med på om forsvinninger fra asylmottak. Det var kanskje den saken som virkelig fikk meg til å innse hvor alvorlige og grove rettighetsbrudd som finnes i Norge, hvor utrolig lite medieoppmerksomhet det får, og hvor lite politikerne er villige til å endre det. Det var jo ingen som lette etter disse barna, sier en opprørt Johanne.  

I sommer har Redd Barna også jobbet med kampanjen «Slutt å vente, begynn å hente» som handler om at regjeringen må bidra til å evakuere barn fra Moria og de greske flyktningeleirene.

I forbindelse med kampanjen har Johanne bidratt til å utvikle og dele et opprop der folk kan signere kampanjen, i tillegg til at hun har laget flere filmer til sosiale medier som handler om hvorfor vi ikke kan vente med å evakuere barn fra Moria.  

– Det er noe paradoksalt over at norske asylmottak legges ned fordi det kommer så få asylsøkere til Norge, samtidig som flyktingleirene i Hellas er overbefolket. Dette har jeg laget en videoserie om. Jeg ønsker å vise hvor absurd regjeringens såkalte Moria-løsning er. 

Råd til ungdommer som vil engasjere seg 

– Finn ut hvilke saker det er du brenner mest for. Finn ut hvilke organisasjoner som kjemper for de sakene. Hvis det ligger informasjon ute på nett om når organisasjonene holder møte bør du være med på møtet. Sjekk Facebook, der er det ofte mye informasjon. Du kan også sende en melding til de som står oppført i kontaktinformasjonen på nettsidene, tipser Johanne.  

Johanne er overbevist om at det er mulig å bli kjent med andre ungdommer som brenne for akkurat det samme som deg.

En av de tingene hun setter stor pris på med å være engasjert i en organisasjon er alle de nye vennskapene.  

– Det som også er kult med å være med i en organisasjon er at du kan jobbe med viktige saker samtidig som du blir kjent med nye folk og får verdifulle vennskap. Alle mine nærmeste venner har jeg fått gjennom organisasjoner, forteller Johanne entusiastisk og avslutter med å oppfordre alle til å melde seg på et arrangement der du bor og møte mennesker som brenner for det samme som deg.  

 

Bli medlem i Redd Barna